آموزش تولید محتوا
اگر شما هم برای کسب و کار یا فعالیتهای پژوهشیتان نیاز به تولید محتوا دارید، در اینجا به بیان مقدماتی از آموزش تولید محتوا پرداختهایم تا چارچوب آن در ذهن شما شکل بگیرد. به یاد داشته باشید، تولید محتوا، ترکیبی است از «دانش» و «مهارت» که دانش آن، از طریق مطالعه این متن به دست میآید اما «مهارت» صرفاً بهواسطه کار زیاد در این زمینه، در شما افزایش خواهد یافت.
نکات کلیدی در نگارش محتوای متنی
در این لحظه، شما قصد دارید تا یک محتوای متنی عالی و استاندارد را بنویسید. پس، نکات زیر را در نظر داشته باشید.
انتخاب موضوع
اولین گام در نگارش هر محتوای متنی، انتخاب موضوع آن است. قرار است دقیقاً درباره چه چیزی بنویسید؟ بهعنوان مثال، نوشتن درباره محصولات شرکت، بسیار بسیار کلی است! پس قدری جزییتر نگاه میکنیم. درباره کدام محصول؟
مثلاً میگویید محصول X که جدیدترین محصول شرکت است. بسیار خوب. میخواهید دقیقاً چه چیزی درباره این محصول بنویسید؟ علت تولید آن؟ مشتری آن؟ مواد استفاده شده در آن؟ عمر محصول؟ محصولات مشابه آن؟ مزایا و معایب آن؟ نظر مشتریان درباره آن؟
همانطور که میبینید، حتی درباره یک محصول خاص، از جنبهها و زاویههای مختلفی میتوان نوشت. البته شاید بگویید همه آنچه گفته شد! اما اگر پاسخ شما این است، باز هم لازم است دقیقاً تمام سرفصلها را مشخص کنید تا ببینیم موضوع مورد نظر شما چیست.
سبکهای نگارش محتوا
پس از انتخاب موضوع، انتخاب بعدی سبک نگارشی محتوای شماست. دستهبندیهای زیادی برای سبکهای نگارشی وجود دارد، اما از یک نظر، میتوان این دستهبندی را مرور کرد:
- سبک رسمی
- سبک محاورهای
- سبک علمی
- سبک طنز
- سبک ادبی
هر کدام از سبکهای اشاره شده، در جای خود کاربردی است و البته به یاد داشته باشید، هرگز آنها را جای هم به کار نبرید!
بهعنوان مثال، بهصورت پیشفرض در کارهای علمی و حرفهای خود، از سبک رسمی استفاده میکنیم. اما اگر لازم باشد که متن یک ویدئو تبلیغاتی را بنویسیم، معمولاً برای آن از سبک محاورهای کمک میگیریم. سبک علمی، اصول خاص خود را دارد و بر خلاف سبک معمول نوشتاری، منبعنویسی در آن یکی از اصول اولیه محسوب میشود. سبک طنز، برای بعضی از تبلیغات، مجلات، وبلاگها و موارد اینچنینی بهکار میرود. سبک ادبی نیز کاربردهای خاص خود را دارد و چندان پیشنهاد نمیکنیم در کسبوکارها، از این سبک استفاده کنید.
تیتربندی محتوا
بعد از اینکه موضوع و سبک نگارشی شما مشخص شد، اینک به صورت عملیاتی، نوشتن را شروع میکنیم. برای اینکه این کار، برای ما سادهتر انجام شود، از یک روش آزمونشده استفاده میکنیم. بدینصورت که ابتدا تیترهای محتوا یا موضوعات اصلی آن را مشخص کرده و سپس، نسبت به تکمیل متن هر کدام اقدام میکنیم.
بهعنوان مثال، فرض کنید که قرار است گزارش یک پروژه را بنویسید. در این زمینه، هر چه به ذهنتان میرسد ابتدا فهرست کنید:
معرفی پروژه – تیم پروژه – عکسهای پروژه – هزینه پروژه – پروژههای مشابه – اجرای پروژه – مستندات پروژه
در مرحله بعدی، این تیترها را دستهبندی کنید. بعضی تیترها، به عنوان تیتر اصلی و سرفصل و باقی، بهعنوان زیرمجموعه خواهند بود:
- بخش اول: معرفی پروژه
- بخش دوم: اجرای پروژه
- بخش سوم: هزینه پروژه
- بخش چهارم: مستندات
البته بهصورت معمول هم برای نوشتن گزارش یک پروژه، این چهار بخش را در نظر میگیریم. حالا، هر زیرمجموعههای هر بخش را مشخص میکنیم:
بخش اول: معرفی پروژه
- تاریخچه پروژه
- پروژههای مشابه
- تیم پروژه
بخش دوم: اجرای پروژه
- طرح اولیه
- پیادهسازی
- اتمام
بخش سوم: هزینه پروژه
- هزینه نیروی انسانی
- هزینه مواد مصرفی
سایر هزینهها
بخش چهارم: مستندات
- عکسهای پروژه
- فیلمهای پروژه
- سایر مستندات
البته در حین کار هم ممکن است این فهرست تیتربندی شما تغییر کند. در هر حال، پس از مشخص شدن تیترها، اکنون به راحتی میتوانید برای هر کدام، شروع به نوشتن متن مربوط به آن قسمت را انجام دهید.
ویرایش محتوا
پس از اینکه کار نگارش شما به اتمام رسید، اینک، نوبت به ویرایش محتوای متنی میرسد. ویرایش بر اساس اصول ویراستاری صورت میگیرد و در آن، باید از نظر علمی، ساختاری و فنی، متن مورد نظر را ویرایش کنید. بخشی از اصول ویرایش، در دوره آموزشی نگارش حرفهای ارائه شده است.
بهینهسازی محتوا
در مرحله پایانی، اگر قرار است که محتوای تدوین شده شما بر روی وبسایت مجموعه قرار بگیرد، نیاز است نسبت به بهینهسازی محتوا برای موتورهای جستجو اقدام کنید. این بهینهسازی به صورت کلی، شامل موارد زیر است:
- تعیین کلیدواژه کانونی
- نگارش متن اسنیپ (پیشنمایش گوگل)
- درج لینک داخلی
- درج لینک خارجی
- درج تصویر شاخص
- تیترگذاری و سطحبندی تیترها
- رعایت حداقل و حداکثر تعداد کلیدواژه
امیدواریم این آموزش تولید محتوا به شما در نگارش محتواهای اثربخش کمک کند.