مخاطبان: پژوهشگران، دانشجویان و اعضای هیات علمی دانشگاهها
محل برگزاری: دانشکده مدیریت دانشگاه تهران
سالهای برگزاری همایش: 1391 – 1392 – 1393
این همایش با هدف ایفای مسئولیت اجتماعی شرکت یادگار درخشان آریا برگزار شد.
مخاطبان: پژوهشگران، دانشجویان و اعضای هیات علمی دانشگاهها
محل برگزاری: دانشکده مدیریت دانشگاه تهران
سالهای برگزاری همایش: 1391 – 1392 – 1393
این همایش با هدف ایفای مسئولیت اجتماعی شرکت یادگار درخشان آریا برگزار شد.
همایش ملی آینده پژوهی، به دنبال نیازی که به توسعه ادبیات داخلی این رشته وجود داشت، از سوی شرکت یادگار درخشان آریا با همکاری دانشکده مدیریت دانشگاه تهران، طی سال های 1391 تا 1393 در سه دوره برگزار گردید.
همایش ملی آینده پژوهی با هدف توسعه ادبیات در زمینه این رشته علمی نوظهور و مهم، برگزار شد.
هدف ما از این کار مهم بهعنوان یک شرکت خصوصی، انجام مسئولیت اجتماعی و ادای دین به جامعه علمی کشور بود. تا امروز که بیش از یک دهه از برگزاری این سلسله همایشها میگذرد، مجموعه مقالات آن هنوز هم بهعنوان رفرنس پژوهشگران قرار دارد.
آینده پژوهی امروزه بیش از یک مهارت شنودی است که افراد با درجات مختلفی از موفقیت از آن استفاده می کنند. درک دنیای آینده به معنای پیش بینی دقیق جزئیات آن نیست. توان ما در پیش بینی اغلب رویدادهای آینده بسیار محدود است. با این حال، هر قدر که بتوانیم پیشبینی کنیم، برای موفقیت ما در آینده حیاتی است. اگر از روندهای جاری دنیا و آثار احتمالی آن بر زندگی و انتخابهای خود بیخبر باشیم، نمیتوانیم هوشمندانه تصمیم بگیریم. بنابراین، هدف غایی آیندهپژوهی، پیشبینی آینده نیست، بلکه تعالی دنیای آینده است. ما فرصتهای زیادی برای شکل بخشیدن به دنیای فردا و تعالی آینده خود داریم. اگر همواره نگاهمان را به آینده بدوزیم، میتوانیم جلوی بسیاری از مشکلات بالقوه را بگیریم.
دانش نوین آیندهپژوهی با اعتقاد به نقش اساسی انسان در شناخت و پیریزی آینده، قدم به عرصه مطالعات جهانی و علمی نهاده است. کار آینده پژوهان، کشف، خلق و آزمون آیندههای ممکن و مطلوب است. هدف آینده پژوهی شناخت دقیق آینده نیست، بلکه کمک به تصمیمگیریهای بهتر امروز برای آینده است.
آینده پژوهی، دانش و هنری است که به انسان کمک میکند تا وقایع، فرصتها و تهدیدهای آینده را به خوبی بشناسد و هوشمندانه از بین آیندههای ممکن، باورکردنی و محتمل به انتخاب آیندههای مطلوب و مورد نظر بپردازد.
آینده پژوهی، مشتمل بر مجموعه تلاشهایی است که با واکاوی منابع، الگوها، و عوامل تغییر، به تجسم آیندههای بالقوه و برنامهریزی برای آنها میپردازد. آیندهپژوهی ماهیت بین رشتهای دارد. در دنیای امروز که نرخ سرعت تغییر افزایش چشمگیری کرده است، لزوم درک آینده و تغییر بیش از پیش نمایان گردیده است.
آینده پژوهی مطالعه و تحلیل روندهای آیندهساز در حوزههای مختلف است. این علم با استفاده از روشهای علمی و تجربی، به بررسی عواملی میپردازد که میتوانند بر آینده تأثیر بگذارند. آینده پژوهی میتواند به افراد و سازمانها کمک کند تا برای آینده بهتر برنامهریزی کنند.
ریشههای آینده پژوهی به قرن نوزدهم میلادی بازمیگردد. در آن زمان، برخی از اندیشمندان شروع به بررسی روندهای آیندهساز در حوزههای مختلف کردند. با پیشرفت علم و فناوری، آینده پژوهی به یک علم مستقل تبدیل شد.
آینده پژوهی از روشهای مختلفی برای بررسی روندهای آیندهساز استفاده میکند. برخی از این روشها عبارتند از:
آینده پژوهی میتواند در زمینههای مختلف کاربرد داشته باشد. برخی از کاربردهای آینده پژوهی عبارتند از: